​Ένας από τους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων στην Ανατολική Γερμανία που οδήγησαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 25 χρόνια, ο ιερέας Κρίστιαν Φίρερ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση ενός εκπροσώπου του δήμου της Λειψίας.

Ο πρώην πάστορας της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Λειψίας πέθανε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλευόταν λόγω της σοβαρής ασθένειας από την οποία έπασχε.

Ήταν ιερέας επί 28 χρόνια και από το 1982 άρχισε να οργανώνει τις λεγόμενες «προσευχές για την ειρήνη». Το 1989 οι κινητοποιήσεις αυτές κλιμακώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Έρικ Χόνεκερ.

Αυτές οι «διαδηλώσεις της Δευτέρας» έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 9 Οκτωβρίου, την ημέρα που 70.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της Λειψίας, χωρίς να επέμβουν οι αρχές για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Έναν μήνα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου 1989, γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου.

«Αυτή είναι η μοναδική επανάσταση στην ιστορία της Γερμανίας. Έγινε χωρίς βία και ξεκίνησε από την Εκκλησία», αφηγήθηκε ο ίδιος το 2009, σε δηλώσεις που έκανε τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την πτώση του Τείχους.