​Η Κόστα Ρίκα έχει κάνει φέτος την έκπληξη στο Μουντιάλ και έδωσε μεγάλη πίκρα στους Έλληνες, αφού απέκλεισε την Εθνική Ελλάδος από τους 8 της διοργάνωσης στην διαδικασία των πέναλτι. Αυτό που δεν ήξεραν πολλοί όμως είναι ότι μπορεί οι Κοσταρικανοί να μας πίκραναν, αλλά οι ίδιοι είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον πλανήτη.

costa rica1.jpg

Κόστα Ρίκα σημαίνει Πλούσια Ακτή και είναι μια από τις πιο πράσινες χώρες του κόσμου.

Ανάμεσα στην Νικαράγουα και τον Παναμά, είναι ένας τροπικός παράδεισος, με εξωτικές παραλίες και τροπικά δάση.

costa rica2.jpg

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 4,3 εκατομμύρια και η κύρια απασχόλησή του είναι η γεωργία και ο τουρισμός, ενώ αυτό που κάνει τη χώρα μοναδική είναι η προοδευτική της περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και το γεγονός ότι κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης είναι το ευ ζην των κατοίκων της.

costa rica3.jpg

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2021, μέσω ενός προγράμματος φύτευσης δέντρων. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το 1980 μόλις το 20% της χώρας καλυπτόταν από πράσινο και τώρα αυτό το ποσοστό αγγίζει σχεδόν το 50%.

costa rica4.jpg

Επίσης από το 2004, το 47% την ενέργεια της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία.

costa rica5.jpg

Μάλιστα στην Κόστα Ρίκα απαγορεύεται το κυνήγι και από το 1948, οπότε και έληξε ο εμφύλιος πόλεμος, η χώρα δεν διαθέτει στρατό και οι δαπάνες που προορίζονταν γι’ αυτό τον σκοπό διοχετεύονται στην υγεία, στην παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον πολιτισμό.

costa rica6.jpg

Σύμφωνα με τον δείκτη Happy Planet Index, το 2012, η Κόστα Ρίκα αναδείχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, το προσδόκιμο ζωής είναι αντίστοιχο με εκείνο των ανεπτυγμένων κρατών, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι σταθερή.

costa rica7.jpg

Στην Κόστα Ρίκα, όλοι σέβονται την διαφορετικότητα, δίνεται προτεραιότητα στην παιδεία με πολλά και πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κοινωνίας.

costa rica8.jpg

costa rica9.jpg