​Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών λίγο πριν λήξει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία: τηλεφωνική διάσκεψη για περισσότερες από δύο ώρες είχε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος με τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, της δεύτερης σε διάστημα τεσσάρων ημερών, «υπογράμμισαν τη σημασία νέων απτών βημάτων με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο πεδίο, την παράταση της εκεχειρίας και την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει εκ νέου τη Δευτέρα με τους ομολόγους του της Γαλλίας και Ρωσίας, καθώς και με την καγκελάριο της Γερμανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η τηλεφωνική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας στην περιοχή Ντονμπάς.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να παρατείνει την εκεχειρία, που λήγει στις 22:00 της Δευτέρας. «Κάλεσε τον Ποροσένκο να παρατείνει το καθεστώς της εκεχειρίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε το Κρεμλίνο, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά την τηλεφωνική διάσκεψη.