​Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Λίβυοι για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο το οποίο καλείται να ηγηθεί ενός νέου σταδίου στη μετάβαση προς την αποκατάσταση της τάξης!

Η διεθνής κοινότητα υποστήριξε τη διεξαγωγή των εκλογών, ελπίζοντας πως θα οδηγήσουν σε ένα νέο κοινοβούλιο ικανό να ενσαρκώσει μια εθνική συναίνεση και να αποκαταστήσει την εξουσία της ��εντρικής κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται παρά τους φόβους για βιαιότητες ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη, που εδώ και ένα μήνα αποτελεί θέατρο καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα σε μια παραστρατιωτική δύναμη πιστή στο διαφωνούντα στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και σε ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η προσωρινή κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ημέρα αργίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως ενθαρρύνει μια «μεγάλη λαϊκή συμμετοχή η οποία θα κάνει να ριζώσουν οι αξίες της δημοκρατίας και θα πλουτίσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη».

Μόνον 1,5 εκατ. Λίβυοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές αυτές, έναντι άνω των 2,7 εκατ. που είχαν εγγραφεί το 2012, μεταξύ 3,4 εκατ. ψηφοφόρων.

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, αναμένονται έπειτα από «πολλές ημέρες», σύμφωνα με μια πηγή της εκλογικής επιτροπής (HNEC).