​Η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την επιλογή που έχει να τερματίσει την εκεχειρία, την οποία είχε κηρύξει μονομερώς και είχαν αποδεχθεί οι φιλορώσοι ένοπλοι, στον απόηχο της κατάρριψης του στρατιωτικού ελικοπτέρου έξω από το Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ και ελπίζει, όπως υπογράμμισε, «σε πρακτικά μέτρα για τον αφοπλισμό και την απόσυρση των μισθοφόρων» από την ανατολική Ουκρανία.

Εντωμεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μετά την κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη «να υπάρξουν παρατηρητές στην περιοχή που θα επιβλέπουν τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός» και ζήτησε «να σταματήσει η προμήθεια όπλων και μαχητών από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η επίθεση των φιλορώσων συζητήθηκε επίσης, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι εάν η Μόσχα δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία».