​Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά η Αργεντινή μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να καταβάλλει άμεσα στους δανειστές της, ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια.

Πάντως η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δήλωσε πως δεν πρόκειται να κηρύξει παύση πληρωμών, ενώ ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της, χωρίς όμως να υποκύψει σε εκβιασμούς.

«Όλοι οι ηγέτες, όλες οι χώρες, όλοι οι κορυφαίοι στην πολιτική οικονομική αρένα πρέπει να είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει κάποιος, τουλάχιστον όχι ο Πρόεδρος ενός κυρίαρχου έθνους είναι να υποβάλλει τη χώρα και τον λαό της σε τέτοιο εκβιασμό.»

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διέταξε την Αργεντινή μετά από δέκα χρόνια διαμάχης να πληρώσει ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια σε ορισμένους από τους δανειστές της.

Η Πρόεδρος της Αργεντινής όμως υποστηρίζει πως αν το πράξει αυτό και μάλιστα στις επόμενες δυο εβδομάδες όπως διατάζει το δικαστήριο θα υποχρεωθεί να καταβάλλει άλλα 15 δισεκατομμύρια δολάρια στους υπόλοιπους δανειστές.