Νέα τραγωδία με μετανάστες συνέβη στα ανοιχτά της ��ήσου Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου τουλάχιστον δέκα μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο, ερχόμενοι από τις λιβυκές ακτές

«Τουλάχιστον δέκα μετανάστες έχασαν την ζωή τους σε ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε σε απόσταση σαράντα ναυτικών μιλίων από τις λιβυκές ακτές», δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αργά χθες το απόγευμα, ένα πλεούμενο το οποίο είχε ξεκινήσει από λιμάνι της Λιβύης με προορισμό τις ακτές της Σικελίας ανετράπη, και τουλάχιστον 10 άνθρωποι πνίγηκαν. Το περιπολικό σκάφος Dattilo του ιταλικού λιμενικού σώματος κατάφερε να διασώσει τριάντα εννέα ναυαγούς, ενώ άλλοι εκατόν τέσσερις μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δεύτερο πλεούμεν��, πρόκειται να μεταφερθούν στην ξηρά από τα Dattilo και Diciotti, ένα άλλο ιταλικό πλοίο.

Σε ένα άλλο περιστατικό, σχεδόν 300 μετανάστες, οι οποίοι ανέφεραν ότι είναι πρόσφυγες από τη Συρία και ότι απέπλευσαν από ελληνικές ακτές, διασώθηκαν στα ανοικτά της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ιταλικές αρχές. Ανάμεσα τους βρίσκονται 93 παιδιά και έξι γυναίκες. Οι μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν το απόγευμα στο λιμάνι της πόλης Ρέτζιο Καλάμπρια.

Το ιταλικό λιμενικό σώμα ανέφερε πως δύο περιπολικά του και ένα σκάφος της οικονομικής αστυνομίας διέσωσαν 281 μετανάστες από ένα αλιευτικό σκάφος μήκους 20 μέτρων περίπου 150 χλμ. από τις ακτές της Καλαβρίας. Πολλοί από τους μετανάστες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, σημείωσε το ιταλικό λιμενικό.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εισροή μεταναστών με διάφορα πλεούμενα πολλά εκ των οποίων είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα . Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα ως χθες Παρασκευή, σχεδόν 54.000 μετανάστες έχουν φθάσει στα παράλια της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ συνολικά το 2013 ο αριθμός τους είχε ανέλθει σε λιγότερους από 43.000.