Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που έχουν καταλάβει μέρος της χώρας, όμως είναι έτοιμο να προσφέρει τη βοήθειά του στην κυβέρνηση της Βαγδάτης, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος δεν απέκλεισε υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο συνεργασίας της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον!

«Η επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων δεν συζητήθηκε» με την κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, σημείωσε ο Ροχανί.

Το Ιράν προς το παρόν «δεν έχει λάβει κανένα συγκεκριμένο αίτημα» από το Ιράκ να το βοηθήσει να πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), διευκρίνισε ο ιρανός πρόεδρος.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν μας το ζητήσουν, στη βάση των διεθνών κανονισμών και της θέλησης του λαού και της κυβέρνησης του Ιράκ», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Ιρακινοί μπορούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία μόνοι τους» Εξάλλου ο Ροχανί σημείωσε ότι το Ιράν θα εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Ιράκ, αν δει ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και αλλού».

Μία σημαντική παράμετρος είναι ότι το Ιράν που κατοικείται από σιίτες μουσουλμάνους αντιμετωπίζει με ενόχληση την στρατιωτική δράση από σουνίτες ισλαμιστές κατά της σιιτικής κατά βάση κυβέρνησης της Βαγδάτης.