​Χιλιάδες Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά την νίκη της εθνικής τους ομάδας επί της Κροατίας, στην πρεμιέρα του Μουντιάλ.

Την ίδια ώρα όμως το Σάο Πάολο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, αφού για μια ακόμα φορά σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και εκατοντάδες διαδηλωτές που δεν συμφωνούν με τη�� διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Βραζιλία.

Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις σώμα με σώμα.

«Δεν έχουμε καλά σχολεία , δεν έχουμε καλά νοσοκομεία. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για τους μισθούς. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα τίποτα . Είναι πεταμένα λεφτά», δήλωσε ο Έλντον Φερνάντες, καθηγητής του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η FIFA πάλι δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή, αφού τα λεφτά που θα φέρει το Μουντιάλ είναι πολλά. Tο ύψος των εισπράξεων υπολογίζεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα και τα υπόλοιπα από το μάρκετινγκ. H παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου παίρνει το 10% του κέρδους και το 90% πηγαίνει στα μέλη της.

Το Μουντιάλ κοστίζει πάνω από 10 δισ. ευρώ στη Βραζιλία την στιγμή που μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μόνο τα στάδια που χτίστηκαν στη χώρα στοίχισαν 3 δισ. ευρώ παραπάνω από της Νοτίου Αφρικής, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που τα χαρακτηρίζουν πεταμένα λεφτά για αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι εντελώς άχρηστες.

Πάντως από τηλεθέαση η πρεμιέρα του Μουντιάλ πήγε αρκετά καλά, αφού την παρακολούθησε το 46% του πληθυσμού δηλαδή 3,2 δισεκατομμύρια θεατές.