​«Καζάνι που βράζει» είναι το Ιράκ, αφού όπως σας είχαμε ενημερώσει και στο star.gr, φανατικοί Ισλαμιστές πήραν τον έλεγχο της πόλης Μοσούλη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, οι Τούρκοι όμηροι ανέρχονται στους 80, ενώ ανάμεσα τους είναι δυο παιδιά και ο Τούρκος πρόξενος, Εζτούρκ Γιλμάζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που οι Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βλάψουν κάποιον από τους ομήρους.

Σημειώνεται ότι τα βίαια περιστατικά ανάγκασαν τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, να ζητήσει την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συνεδρίαση ΟΗΕ για το χάος στο Ιράκ

Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα προχωρήσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για να συζητήσει την τεταμένη κατάσταση στο Ιράκ.

Η συνεδρίαση του θα ξεκινήσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) και σε αυτή θα πάρει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της, ώστε να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την παγκόσμια ειρήνη, από τη δράση των ισλαμιστών.

Οι ΗΠΑ ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο αντιπρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των 80 Τούρκων, που κρατιούνται όμηροι στο προξενείο στη Μοσούλη του Ιράκ.

Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η Αμερική θα στηρίξει τις ενέργειες της Τουρκίας για την ασφαλή επιστροφή των πολιτών της.