​Αντιρατσιστικές ενώσεις στη Γαλλία και μία υπουργός αντέδρασαν με αγανάκτηση σήμερα σε μια αντισημιτική δήλωση του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν και ζήτησαν από την ηγεσία του κόμματος της ακροδεξιάς να τον αποκηρύξει.

Σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του FN, αλλά σήμερα έχει πλέον αφαιρεθεί, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν καταφερόταν εναντίον πολλών καλλιτεχνών οι οποίοι πήραν θέση εναντίον του Εθνικού Μετώπου, μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο χιουμορίστας Γκι Μπεντός και ο τραγουδιστής και πρώην πρωταθλητής του τένις Γιανίκ Νοά.

Η κόρη του Λεπέν και επικεφαλής του κόμματος χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» τη δήλωση του πατέρα της ενώ ο Λουί Αλιό αντιπρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για κάτι «βλακώδες πολιτικά». Ο ίδιος ο Λεπέν αρνείται ότι η δήλωση ήταν αντισημιτική.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξης η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος, ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εβραίου τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ απάντησε γελώντας: «Θα κάνουμε μια φουρνιά γι’ αυτόν την επόμενη φορά».

Η απάντηση του Πατρίκ Μπριέλ ήρθε μέσω Twitter: «Ο Ζαν Μαρί Λεπέν έπρεπε να μας θυμίσει το αληθινό του πρόσωπο και αυτό του Eθνικού Μετώπου» έγραψε στο λογαριασμό του ο τραγουδιστής.

Έντονα αντέδρασαν εβραϊκές οργανώσεις. Μήνυση κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν θα καταθέσει η Ένωση Γάλλων Εβραίων Φοιτητών. Το ίδιο ανακοίνωσε ότι θα κάνει η οργάνωση SOS Ρατσισμός.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ζαν - Μαρί Λεπέν είχε δηλώσει ότι: «ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της δημογραφικής έκρηξης και της μετανάστευσης».