​Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής η τελετή κοινής επίκλησης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία έλαβε χώρα στους κήπους του Βατικανού, με τη συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προέδρων του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

3JNTUMF3.jpg
«Για να επιτευχθεί η ειρήνη χρειάζεται πολύ περισσότερο θάρρος από ό,τι ��ια να γίνει πόλεμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας και του μίσους με μια μόνο λέξη: αδελφέ μου», είπε ο ποντίφικας.

Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Φραγκίσκος πρόσθεσε: «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αυτού Αγιότητα Βαρθολομαίο που δέχθηκε να είναι σήμερα εδώ, κοντά μου, για να υποδεχθούμε μαζί τους φιλοξενούμενούς μας. Η συμμετοχή και η παρουσία του είναι ένα μεγάλο δώρο και μια μαρτυρία της πορείας προς την ένωση που πραγματοποιούμε εμείς οι χριστιανοί».

ME7R68G7.jpg
Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι «η παρουσία όλων, σήμερα στο Βατικανό, μαρτυρά την θέληση για ειρήνη, διότι η ειρήνη είναι η αιτία ύπαρξης της Ιερουσαλήμ».

«Έζησα τον πόλεμο, γνώρισα την ειρήνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους τόσους ανθρώπους, τους φίλους, τα παιδιά που πλήρωσαν το τίμημα του πολέμου. Στην ζωή μου δεν θα σταματήσω, κάθε μέρα, να στηρίζω την ειρήνη», πρόσθεσε ο Πέρες.

Στη δική του επίκληση, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε: «Η συμφιλίωση και η ειρήνη, Κύριε και Θεέ, είναι ο στόχος μας. Σταθεροποίησε τα βήματά μας και στέψε με επιτυχία τις προσπάθειές μας».

Σε μια πράξη με ισχυρό συμβολισμό, οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες και οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς φύτεψαν μαζί ένα δέντρο ελιάς στους κήπους του Βατικανού, ενώ στη συνέχεια είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
L36GON6Y.jpg