​Τι κι αν η Συρία φλέγεται και ο εμφύλιος σπαραγμός μαίνεται, ο Μπασάρ αλ Άσαντ αναδείχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος μέσα από μια αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας δεν αναγνωρίζει η διε��νής κοινότητα.

Ο Άσαντ εκλέχτηκε πρόεδρος με ποσοστό 88,7%, ενώ οι δύο αντίπαλοί του, ο Χασάν αλ Νούρι και ο Μάχερ αλ Χάτζαρ πήραν μόλις το 4,3% και 3,2% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συριακού κοινοβουλίου, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές άγγιξε το 73,42%, με τα 11,6 από τα 15,8 εκατομμύρια καταγεγραμμένων ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες.

Και η εκλογική διαδικασία όμως αιματοκυλίστηκε, αφού πολλοί υποστηρικτές του Άσαντ τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς που ερρίφθησαν για να πανηγυρίσουν την νίκη του.

Παρά τους πανηγυρισμούς όμως, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις συγκεκριμένες εκλογές ως «ντροπή», ενώ η αντιπολίτευση δήλωσε ότι πρόκειται για μια φάρσα.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ πάλι, ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να αναγνωριστεί, ενώ η ΕΕ κάλεσε τη Δαμασκό να ξεκινήσει σοβαρές και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για την λήξη του εμφυλίου.