​Η Apple παρουσίασε στο WWDC 14, τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές της εταιρείας, iOS 8, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους το φθινόπωρο!
I4S4M2BM.jpg
Η νέα έκδοση, είναι επανασχεδιασμένη σε σημεία και διαθέτει δεκάδες βελτιώσεις. Το νέο iOS 8, το οποίο συνεργάζεται άψογα με το OS X, η Apple έχει πραγματοποιήσει πολλές βελτιώσεις, που αφορούν τη λειτουργικότητα.

1UTMH202.jpg
Για παράδειγμα, υπάρχουν διαδραστικές ειδοποιήσεις -σαν αυτές στο OS X- οι οποίες λειτουργούν σε συνδυασμό με εφαρμογές τρίτων -δεν χρειάζεται να κλείσετε μία εφαρμογή για να απαντήσετε σε μηνύματα.

2BIE25ZP.jpg
Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε "Like" στο Facebook απευθείας από τις ειδοποιήσεις.

AW0S1ORE.jpg
Μπορείτε να επέμβετε στις ειδοποιήσεις απευθείας επίσης από την οθόνη κλειδώματος -κατά την επίσημη παρουσίαση, μία πρόσκληση στο ημερολόγιο έγινε δεκτή χωρίς να ξεκλειδώσει το iPhone.

gallery_286955_1112_129195.jpg
Κάνοντας double-tap στο home button, έρχεται στο προσκήνιο ο γνωστός task manager/ switcher, ωστόσο τώρα δείχνει όπως αναφέραμε τις πρόσφατες επαφές του χρήστη επίσης.

Η αναζήτηση μέσω Spotlight έχει βελτιωθεί σημαντικά, επιτρέποντας στον χρήστη να ψάχνει για εφαρμογές τόσο στη συσκευή, όσο και σε αυτές που δεν έχει ακόμα ο χρήστης.

gallery_286955_1112_212887.png
Περιλαμβάνεται η ποικιλία δυνατοτήτων που συναντήσαμε στο OS X Yosemite, αλλά ακόμα μεγαλύτερη (μπορείτε να ψάχνετε για ταινίες, νέα, φαγητό κ.ά. Το Spotlight επίσης κάνει προτάσεις χρησιμοποιώντας τη Wikipedia.

Η εφαρμογή iMessage είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιείται περισσότερο στο iOS και είναι βελτιωμένη.

gallery_286955_1112_93610.jpg

Οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τους διαλόγους (threads) στο Group messaging.

Η λειτουργία αφαίρεσης/ πρόσθεσης συμμετεχόντων στις συζητήσεις είναι επίσης απλή διαδικασία. Μπορούν να προστεθούν μηνύματα ήχο�� ή video, χρησιμοποιώντας μία συντόμευση στην εφαρμογή, με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να κάνετε εγγραφές σε πραγματικό χρόνο (Tap to Talk). Επίσης μπορούν να μοιραστούν την τοποθεσία τους.

Η Apple έδειξε επίσης το QuickType, μία τεχνολογία πρόβλεψης κειμένου, σαν αυτή του SwiftKey για ταχύτερη και απλούστερη πληκτρολόγηση.

Τα Widgets αποτελούν ένα νέο χαρακτηριστικό στη νέα έκδοση του iOS, επιτρέποντας σε εφαρμογές τρίτων να καθορίζουν τα widgets στο κέντρο ειδοποιήσεων. Δεν βρίσκονται ακόμη στη home screen, ωστόσο είναι διαδραστικές.

Δύο ακόμη νέα χαρακτηριστικά του iOS 8 είναι τα Health και Family Sharing. Το Health είναι ένα νέο mobile app το οποίο συνδέεται με την νέα υπηρεσία καταγραφής υγείας της Apple, Healthkit, η οποία "τραβάει" δεδομένα από εφαρμογές υγείας/ φυσικής κατάστασης τρίτων, και στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

VJUZUI64.jpg
Η υπηρεσία Family Sharing, είναι ένα ιδιαίτερα σπουδαίο νέο χαρακτηριστικό, αφού για πρώτη φορά η Apple επιτρέπει στην οικογένεια να μοιράζεται αγορές που έχει κάνει στο iTunes, ενώ παράλληλα τα μέλη της μπορούν να μοιράζονται γεγονότα στο ημερολόγιο, στο group messaging κ.ά.

Επίσης, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει ειδοποίηση, αν κάποιο μέλος της οικογένειας θέλει άδεια για να έχει πρόσβαση σε κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή.

Η ψηφιακή βοηθός "Siri" έχει επίσης βελτιωθεί στο iOS 8, και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε με μία απλή, φωνητική εντολή όπως "hey Siri".

PDGF3IJJ.jpg
H Siri ενσωματώνει τις δυνατότητες αναγνώρισης τραγουδιών του Shazam και σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε αγορές στο iTunes. Και αφού αναφερθήκαμε στο iTunes, στο App Store για συσκευές iOS, η Apple έχει προσθέσει τη δυνατότητα "preview" εφαρμογών, ενώ επιτρέπει την αγορά τους με έκπτωση αν αποτελούν μέρος ενός bundle.

Το TestFlight, είναι ένα νέο χαρακτηριστικό για developers, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με χρήστες του iOS, ώστε να λάβουν μέρος στο beta testing της εφαρμογής που ετοιμάζουν, προτού βεβαίως την διαθέσουν μέσω του App Store.

Επανερχόμενοι στα νέα χαρακτηριστικά του iOS, να αναφέρουμε ότι η νέα υπηρεσία file sharing iCloud Drive, αποτελεί επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό του iOS, όπως συμβαίνει και με το OS X.

Με το iCloud Drive μπορείτε να εργαστείτε πάνω σε οποιοδήποτε αρχείο, οπουδήποτε, όποια συσκευή και να χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε να εργάζεστε πάνω σε παρουσιάσεις, σε εικόνες, σε PDFs, σε έγγραφα - απευθείας στο iCloud χρησιμοποιώντας τον Mac ή το PC σας. Τα πρώτα 5GB είναι δωρεάν. 20GB χώρου θα σας κοστίσουν $0.99 το μήνα, ενώ 200GB θα κοστίσουν $3.99 το μήνα.

Να σημειωθεί ότι τo iOS 8 είναι συμβατό με τις συσκευές iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod Touch 5th Generation, iPad 2, iPad with Retina display, iPad Air, iPad mini και iPad mini με Retina Display.