​Την παραίτησή του βασιλιά Χουάν Κάρλος από τον θρόνο της Ισπανίας, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι.

Στον βασιλικό θρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ραχόι θα ανέβει ο πρίγκιπας Φελίπε.

Όπως τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να επιτρέπεται και η παραίτηση από το βασιλικό αξίωμα.

"Η αυτού μεγαλειότης Χουάν Κάρλος επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι διατύπωσε την επιθυμία του να παραιτηθεί από τον θρόνο. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή", είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Η παραίτηση του Χουάν Κάρλος δεν ξάφνιασε τους Ισπανούς, αφού τα ισπανικά μέσα εδώ και αρκετό καιρό αναφέρονταν στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο βασιλιάς της Ισπανίας.

Μάλιστα ο θεσμός της μοναρχίας και συγκεκριμένα η εικόνα του Χουάν Κάρλος είχε πληγεί σοβαρά μετά από τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία ήταν αναμεμειγμένος ο γαμπρός του, καθώς και οι φήμες ότι είχε ερωμένη.

Αρκετοί άλλωστε ήταν αυτοί που τον είχαν συμβουλέψει να παραιτηθεί υπέρ του ��ιου του, ώστε να διασώσει το προφίλ της βασιλικής οικογένειάς.

Την Τρίτη θα γίνει η έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για να αποφασιστεί πώς θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει να γίνει δεκτή η παραίτηση του Χουάν Κάρλος.