​Συμφωνία για αποπληρωμή του τελευταίου ποσού του χρέους της, ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια υπέγραψε η Αργεντινή με τις χώρες πιστωτές που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα του Κλαμπ των Παρισίων (Paris Club) ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις 17 ωρών.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε από τον υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής και τους εκπροσώπους των πιστωτριών χωρών, χωρίς όμως την μεσολάβηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τον αποκλεισμό του ΔΝΤ από την όποια συμφωνία μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτριών χωρών είχε ζητήσει η κυβέρνηση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και το αίτημά της έγινε δεκτό από τις χώρες του Paris Club.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσει η αποπληρωμή από τον Ιούλιο, με μια πρώτη δόση 478 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια θα υπάρξει άλλη μια καταβολή δόσης ύψους 367,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο του 2015 και θα υπάρξει κι άλλη μια καταβολή τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έβγαλαν οι πιστώτριες χώρες, «οι πληρωμές αυτές είναι αναγκαίο και σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των πιστωτών του Paris Club και της Αργεντινής».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Αργεντινή συνεχίζει στο μονοπάτι της ομαλοποίησης και της αποπληρωμής του χρέους που της άφησαν 40 χρόνια νεοφιλελευθερισμού».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Αργεντινή το 2001/02 είχε προχωρήσει σε στάση πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους της που τότε είχε ύψος 69,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι, όπως τονίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, να καταφέρει η Αργεντινή να ξαναβγεί στις κεφαλαιαγ��ρές, ούτως ώστε να αντιστραφεί η εξάντληση των αποθεμάτων συναλλάγματος και να αποφευχθεί έτσι μια κρίση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.