​Ο πρόεδρος της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε μια «επιχείρηση σε πλήρη κλίμακα» εναντίον των ισλαμιστών μαχητών της Μπόκο Χαράμ και επεδίωξε να καθησυχάσει τους γονείς των 219 μαθητριών που κρατούνται από την οργάνωση ότι τα παιδιά τους θα απελευθερωθούν.

Την ημέρα που η Νιγηρία γιορτάζε την δημοκρατία, ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουν την «εξόντωση» της Μπόκο Χαράμ, η οποία δραστηριοποιείται στη βορειοανατολική Νιγηρία.

«Είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω τη δημοκρατία μας, την εθνική ενότητα και την πολιτική σταθερότητά μας, διεξάγοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τζόναθαν στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια επίθεση, δεδομένου ότι οι βορειοανατολικές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διεξάγεται εκεί εδώ και ένα χρόνο στρατιωτική επιχείρηση σε πλήρη κλίμακα.

Βέβαια, η φράση «ολοκληρωτικός πόλεμος» είχε χρησιμοποιηθεί από τον Πρόεδρο του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, έπειτα από μια συνάντηση των γειτόνων της Νιγηρίας στα μέσα Μαΐου στο Παρίσι, κατά την οποία είχαν επιδιώξει να χαράξουν μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές μαχητές.

«Σας διαβεβαιώνω πως αυτοί οι κακοποιοί θα εκδιωχθούν. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μέχρι να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο Νιγηριανός πρόεδρος.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 14 Απριλίου, μαχητές της Μπόκο Χαράμ περικύκλωσαν ένα δευτεροβάθμιο σχολείο στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό χωριό Τσίμποκ και απήγαγαν με φορτηγά 276 κορίτσια τα οποία έγραφαν εξετάσεις.

Χθες, όμως ανακοινώθηκε πως συνολικά 57 από τα κορίτσια που είχαν απαχθεί κατά��εραν να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους, ενώ αγνοείται η τύχη 219 άλλων, τα οποία πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται από τους μαχητές.