​Ο 88χρονος ιδρυτής του Ikea είναι ο «καλύτερος Σουηδός επιχειρηματίας όλων των εποχών», σύμφωνα με τους αναγνώστες της τοπικής εφημερίδας Svenska Dagbladet.

«Νιώθω κάπως αμήχανα όταν με ανακηρύσσουν τον καλύτερο. Κι αν αρκεστώ να πιστέψω ότι είμαι καλός, αυτό θα ήταν καταστροφικό για μένα» φαίνεται να ήταν η αντίδρασή του, όταν του ανακοινώθηκε ο τίτλος που κέρδισε.

Μάλιστα ο πολυεκατομμυριούχος 88χρονος μίλησε για τα πρώτα δύσκολα επαγγελματικά του βήματα και υποστήριξε ότι με την επιχείρηση του βοήθησε τους φτωχούς!

«Εκείνη την εποχή ήδη στοχαζόμουν, όταν έβλεπα τους εξαθλιωμένους εργάτες στα κτήματα που δεν είχαν δικαίωμα να φάνε έξω αλλά μέσα στο στάβλο. Ήταν μια άλλη εποχή. Αλλά έμαθα ένα πράγμα: αν έπρεπε να πετύχω με κάποιες ιδέες μου και να γίνω επιχειρηματίας, δεν θα περιφρονούσα ποτέ τον φτωχό και ταπεινό κόσμο και πιστέψτε με, αυτό αποτέλεσε τη βάση της αντίληψης της επιχείρησής μας. Είμαι ευτυχής που μπορώ να πω ότι σήμερα υποστηρίζουμε τους φτωχούς σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους να εξοικονομούν δισεκατομμύρια» ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κύριος ΙΚΕΑ κατάγεται από πολύ φτωχή αγροτική οικογένεια και ξεκίνησε την καριέρα πουλώντας φορητές γραφομηχανές για 50 σουηδικές κορώνες (περίπου 5,50 ευρώ σήμερα).