Όλα ανοικτά παραμένουν για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, καθώς καμία πολιτική ομάδα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των 376 εδρών που απατείται!

Όπως έγραψε και νωρίτερα το star.gr, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν πάνω από 520 έδρες, ωστόσο, για να εκλεγεί ο πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να γίνουν συνεργασίες.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει ��ις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ήταν η πρώτη αντίδραση του υποψηφίου του κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι είναι πρόωρο να πούμε αν θα χρειαστεί ο ίδιος να στηρίξει τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ή το αντίστροφο.

Το ενδεχόμενο να είναι εκείνος ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοικτό ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, υποστηρίζοντας ότι Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια τρίτη πολιτική ομάδα, ενδεχομένως με τους Φιλελευθέρους, προκειμένου να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία.

Να αναζητηθούν ευρείες συμμαχίες με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, υπό την προϋπόθεση ότι οι Σοσιαλιστές «θα αποχωριστούν το σφυχτό εναγκαλισμό τους με το ΕΛΚ», ζήτησε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί τελικά να μην είναι κανείς από τους υποψηφίους, καθώς υπάρχουν τα «παραθυράκια» για να επιλεγεί πρόσωπο εκτός διαδικασίας.

Δείτε στο βίντεο τι μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου