​Πόλο έλξης αποτέλεσαν οι εκλογές της χώρας μας για τα ξένα μέσα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας.

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου μιλούν για καθαρή νίκη της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ- Αλέξη Τσίπρα, ενώ ορισμένα από τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση απέφυγε το... νοκ-αουτ.

Βέβαια αναφορά γίνεται και στην Χρυσή Αυγή αφού κατάφερε μετά τον σάλο και τις συλλήψεις να βγει 3ο κόμμα και να κερδίσει τουλάχιστον 2 θέσεις από τις συνολικά 21 που δικαιούται η χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Bloomberg: «Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

«Προειδοποίηση προς το Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα», χαρακτηρίζει τα εκλογικά αποτελέσματα της χώρας μας το πρακτορείο.

«Το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτος στις εκλογές για την ευρωβουλή χωρίς ωστόσο αρκετό ποσοστό ώστε να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

«Η Ευρωπαϊκή ψήφος σε συνδυασμό με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα θεωρείται ένα τεστ για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού. Ενώ ο Σαμαράς προέδρευσε της επιστροφής της χώρας στις αγορές, οι επιπτώσεις της εξαετούς ύφεσης παραμένουν εμφανείς στη χώρα, όπου πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι», συνεχίζει.

Το Bloomberg δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι «η εθνικιστική Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής και πέντε βουλευτές της οποίας βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαισιώθηκε στην τρίτη θέση, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές.»

Guardian: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την λαϊκή οργή»

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντανακλά τη λαϊκή οργή γι�� τις σκληρές περικοπές δαπανών στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης», αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα Guardian.

Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι για πρώτη φορά το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής εκλέγει τουλάχιστον δύο βουλευτές από τους 21 που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

«Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα και ο αρχηγός και βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%», γράφει.

«Στην Ελλάδα πρώτος τερμάτισε ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει την πολιτική της λιτότητας, αλλά ισχυροί αναδείχθηκαν από τις κάλπες και οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής. Με ποσοστό ως και 10% μπορεί να εκλέξουν τουλάχιστον δύο από τους 21 ευρωβουλευτές της Ελλάδας, παρά την τρέχουσα ποινική δίωξη και το γεγονός ότι αρκετά κορυφαία μέλη τους είναι στη φυλακή. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκφράζει την λαϊκή δυσφορία για την λιτότητα και τις σκληρές περικοπές. Η άνοδος της άκρας Αριστεράς εγείρει αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η κεντροδεξιά κυβέρνηση με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις δύο εδρών», καταλήγει.

Wall Street Journal: «Την πολιτική κούρσα οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal, σημειώνει ότι «το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπροστά από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί το βασικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού».

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα για τις ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ένα κρίσιμο τεστ για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά», προσθέτει.

«Μαζί με την εκλογή των προσώπων που θα συμπληρώσουν τις 21 ελληνικές έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, στη χώρα διεξήχθη και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες επίσης μπορούν να καθορίσουν το πόσο ακόμη θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας η υπάρχουσα κυβέρνηση συνασπισμού», τονίζει το δημοσίευμα.

Ωστόσο η εφημερίδα αναφέρεται και αυτή με την σειρά της στη Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι «το ακροδεξιό κόμμα θα μπει για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 9 - 10%. Η Χρυσή Αυγή, που αρνείται τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστική ιδεολογία που της αποδίδονται, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές».

BBC- Reuters: «Κερδίζει έδαφος η αντιμνημονιακή ομάδα», «Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Σαμαρά»

Το βρετανικό δίκτυο BBC σημειώνει ότι «η αντιμνημονιακή αριστερή ομάδα του ευρωκοινοβουλίου κερδίζει μεγάλο έδαφος, χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας».

Από την άλλη πλευρά, ο Reuters αναφέρει ότι «το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα οδήγησε ένα μεγάλο κύμα θυμού απέναντι στη λιτότητα κερδίζοντας μεν τις ευρωεκλογές στη χώρα, χωρίς όμως να βγάλει νοκ άουτ την Κυβέρνηση Σαμαρά σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος. Στο πρωτο εκλογικό τεστ από το 2012, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας, οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» τον Σαμαρά για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επέβαλε ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της», προσθέτει το πρακτορείο.

Associated Press: «Τρίτη η Χρυσή Αυγή παρά τις φυλακίσεις»

Το Αμερικάνικο πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι «το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με διαφορά περίπου 3,5% από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αντιτίθεται σθεναρά στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, σημείωσε μία σημαντική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα, κερδίζοντας την περιφέρεια Αττικής», προσθέτει το Associated Press.

Το πρακτορείο κάνει εκτενή αναφορά και στα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι «το 9,4% που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, παρότι ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και βουλευτές της έχουν προφυλακιστεί για εγκληματικές πράξεις που περιλαμβάνουν από εμπρησμούς, εκφοβισμούς μέχρι και δολοφονίες. Η νεοναζιστική οργάνω��η, που στις ευρωεκλογές του 2009 είχε λάβει λιγότερο από 0,5%, τώρα θα στείλει τρεις εκπροσώπους της στην ευρωβουλή».

Die Welt: «Νίκη για ριζοσπατική Αριστερά»

Στην ηλεκτρονική της έκδοση η Γερμανική Die Welt αναφέρει ότι «Η ριζοσπαστική Αριστερά κερδίζει στην Ελλάδα. Ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα είναι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 26% των ψήφων σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και προηγήθηκε του συντηρητικού κόμματος της κυβέρνησης, της ΝΔ, η οποία συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από το 23%. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε καλά ποσοστά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία αποδεικνύεται «εκπληκτικά ισχυρή», αν φανταστεί κανείς ότι βρίσκεται εν μέσω ποινικής διαδικασίας εναντίον της, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 10%.