​Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε σε όσους διαδηλώνουν για τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν, λέγοντας ότι ο θάνατός του ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κυβερνώντος κόμματος, AKP στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Τι είναι αυτό; Θέλουν να κάνουν μνημόσυνο στο Μπερκίν Ελβάν. Θα κάνουμε μνημόσυνα για κάθε θάνατο; Πέθανε, και τέλος. Για όνομα του Θεού, πρέπει η αστυνομία να κάθεται άπραγη απέναντι σε όλα αυτά;»

Ο Μπερκίν Ελβάν έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο, έπειτα από οκτώ μήνες σε κώμα, όταν στις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί χτυπήθηκε από μεταλλικό περίβλημα δακρυγόνου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους χρήστες του Twitter μετά την τραγωδία στη Σόμα. «Αυτοί που επέκριναν την κυβέρνηση για την αποτυχεία έγκαιρης βοήθειας στη Σόμα, που χάθηκαν 301 ανθρακωρύχοι, παρά να προβάλλουν την βοήθειά της στην Αφρική σαν μεγάλη επιτυχία, είναι αδίστακτοι», τόνισε ο Ερντογάν. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Τουρκία, χάρη στην κυβέρνησή της, ήταν αρκετά δυνατή για να βοηθήσει και τη Σόμα και τη Σομαλία.

«Για όνομα του Θεού, τι κατανόηση είναι αυτή που έχουν», διερωτήθηκε. «Κρατώντας στο χέρι το smartphone τους, κάθονται, λένε ψέματα και προβοκάρουν. Αυτό κάνουν. Μπορείται να είστε ήσυχοι ότι ένα ζήτημα δεν σημαίνει κάτι για αυτούς αν δεν είναι στη λίστα των trend στο Twitter. Οταν γράφουν μηνύματα 140 χαρακτήρουν πάνω σε θέματα της ατζέντας του Twitter, αρχίζουν να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως σωτήρες του κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικούς, με πραγματικές σφαίρες και αργότερα το ίδιο βράδυ υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ σήμερα πέθανε και δεύτερος διαδηλωτής ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.