​Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές την Κυριακή ώστε να αποτελέσουν ανάχωμα στα εθνικιστικά κόμματα.

Χάρη σε ένα εκλογικό σύστημα που βασίζεται στην απλή αναλογική το νέο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Γερμανίας AfD αναμένει να κερδίσει τουλάχιστον πέντε ή έξι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς βάσει των δημοσκοπήσεων προβλέπεται να κερδίσει το 6% των ψήφων.

Από την άλλη το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), που έλαβε το 1,3% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, ενδέχεται να κερδίσει μία από τις 96 έδρες της Γερμανίας στην ευρωβουλή.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη συμμετοχή ώστε το όρ��ο που θα πρέπει να φτάσουν τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα (για να εισέλθουν στο ευρωκοινοβούλιο) να είναι όσο το δυνατό πιο μεγάλο», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του με τους δημοσιογράφους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Βερολίνο.

Από πρώτος, τέταρτος ο ακροδεξιός Βίλντερς στην Ολλανδία

Tέταρτο δείχνουν τελικά το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς τα exit polls που έγιναν μετά την ψηφοφορία των Ολλανδών χθες στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Reuters, την πρώτη θέση κατέλαβε το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατιών (CDA) με ποσοστό 15,4%, ακολουθεί το κόμμα των κεντρώων ευρωπαϊστών Democrats 66 (D66) με 15,3% και την τρίτη θέση κατέλαβε το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθ��ρίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Mark Rutte, με 12,1% και ακολουθεί το κόμμα του Βίλντερς.

Το αντιευρωπαϊκό UKIP "σάρωσε" στις τοπικές εκλογές

Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κατέγραψε σημαντικά οφέλη στις τοπικές εκλογές, αφαιρώντας έδρες τόσο από το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και από το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Το UKIP, το οποίο υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την μείωση του αριθμού των μεταναστών, ελπίζει να εκμεταλλευθεί τις επιδόσεις του στις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές για να ενισχύσει τη δυναμική του, ώστε να εξασφαλίσει τις πρώτες του έδρες κατά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.