​Ο Φιντέλ Κάστρο ζούσε σαν βασιλιάς με το ιδιωτικό του σκάφος, ένα πολυτελές νησί και μία ζωή γεμάτη ανέσεις. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει ένα βιβλίο του πρώην σωματοφύλακα του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.

Σύμφωνα με τον 65χρονο σήμερα Σάντσες που ζει στην Αμερική, ο Κάστρο είχε ιδιωτικό νησί, το Κάγιο Πιέδρα, το οποίο περιγράφει ως «Κήπο της Εδέμ», όπου διασκέδαζαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου και του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, απολαμβάνοντας το ψάρεμα.

Ο πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ, λέει ακόμη ότι ο κουβανός ηγέτης πήγαινε στο νησί του με το πολυτελές σκάφος του φτιαγμένο από σπάνιο ξύλο από την Αγκόλα και με τέσσερις μηχανές που τού είχε δωρίσει ο Ρώσος πρόεδρος Λέονιντ Μπρέζνιεφ.

«Ο Κάστρο καθόταν στη φαρδιά, μαύρη, δερμάτινη πολυθρόνα του έχοντας στο χέρι του ένα ποτήρι ακριβό ουίσκι με πάγο. Η προεδρική περιουσία περιλάμβανε μία τεράστια κατοικία στην Αβάνα με χώρο για μπόουλινγκ, γήπεδο μπάσκετ και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο, καθώς επίσης και ένα πολυτελές μπανγκαλόου με ιδιωτική μαρίνα».

Ο Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες διετέλεσε επί 17 χρόνια σωματοφύλακάς του Κάστρο και ήταν μέλος του στενού κύκλου του. Όπως γράφει στο βιβλίο του ο Κάστρο είχε δημιουργήσει περιουσία απολαμβάνοντας προνόμια μέσω ενός δικτύου κρατικών εταιρειών.

«Κόντρα σε ό,τι έλεγε πάντα, ο Φιντέλ ποτέ δεν αποκήρυξε τις καπιταλιστικές ανέσεις, ούτε επέλεξε να ζει στη λιτότητα» γράφει ο Σάντσεζ ενώ σε άλλο σημείο του βιβλίου του ισχυρίζεται ότι γνώρισε από πρώτο χέρι τη σκληρότητα του όταν έπεσε σε δυσμένεια, αφού κατηγορήθηκε για προδοσία και «τον πέταξαν στη φυλακή σαν σκυλί». Όταν το 2008, βγήκε, έφυγε για την Αμερική.

Επισκέπτες πάντως όπως ο Γάλλος δημοσιογράφος Ιγκνάσιο Ραμονέ, που πήρε συνέντευξη από τον Κάστρο, είχαν διαπιστώσει έναν λιτό τρόπο ζωής, με διάβασμα, άσκηση, απλά γεύματα και απλές ανέσεις στο σπίτι του.