​Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την Ευρώπη της κρίσης. Οι κάλπες για τις ευρωεκλογές άνοιξαν σε Ολλανδία και Βρετανία σε κλίμα ανησυχίας καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στα ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Στη Βρετανία πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ξενοφοβικό κόμμα της ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Στην συνέχεια, ακολουθούν οι εργατικοί και τρίτο το κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Από την άλλη πλευρά στην Ολλανδία οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς να προηγείται. Πάντως ο λαϊκιστής δεξιός πολιτικός έλαβε αποστάσεις από τις δηλώσεις του πολιτικού του συμμάχου, Γάλλου ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν ότι «ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη», χαρακτηρίζοντάς τις απόψεις του «γελοίες».

Μάλιστα, σε μία συμβολική κίνηση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, έστειλε το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους του αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχίζοντας το ένα αστέρι από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν 70 χρόνια μετά τη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας ένα ακροδεξιό κόμμα το οποίο συγγενεύει ιδεολογικά με τους εθνικοσοσιαλιστές του Αδόλφου Χίτλερ ενδέχεται να εκλέξει έναν εως τρεις ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα ένα άρθρο των New York Times βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό συνδέοντας τους ευρωπαίους ακροδεξιούς με τη Ρωσία και τον Πούτιν.

Οι δεξιοί λαϊκιστές της Ευρώπης έχουν κυριευθεί από έναν αντίθετο, προς το ρεύμα, πυρετό ενθουσιασμού για τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει το άρθρο.

Τα ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα φιλορωσικό μπλοκ στο ευρωκοινοβούλιο ή τουλάχιστον να ενισχύσουν τις μέχρι πρόσ��ατα περιθωριακές φιλορωσικές φωνές σύμφωνα με την εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι πριν από δυο μήνες έξι ιταλικές ακροδεξιές οργανώσεις κόλλησαν αφίσες στη Ρώμη με τίτλο "Η Ρώμη είναι με τον Πούτιν".

Επιπρόσθετα και σε ιδιωτική συνομιλία με μια γυναίκα που έχασε τους συγγενείς της στο Ολοκαύτωμα, ο πρίγκηπας Κάρολος είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν λειτουργεί όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και ότι οι ενέργειες της Ρωσίας θυμίζουν τους Ναζί, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που και το περιοδικό Economist κάνει λόγο για το απόλυτο χάος μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.