​Ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Πραγιούθ Τσαν- ότσα ανέλαβε σήμερα τον έλεγχο της κυβέρνησης, λέγοντας πως ο στρατός πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, δύο μόλις ημέρες αφότου κήρυξε το στρατιωτικό νόμο.

«Για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία από σήμερα (22-05-14) στις 16:30» δήλωσε χαρακτηριστικά.

EA9D042AD249E691103F870D762ADA49.jpg
Ο στρατηγός έκανε την ανακοίνωση αυτή από την τηλεόραση, αφού πραγματοποίησε συνάντηση με όλες τις αντίπαλες παρατάξεις με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης έπειτα από 6 μήνες αντικυβερνητικών διαμαρτυριών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πραξικόπη��α και η ανάληψη της διακυβέρνησης από το στρατό δεν θα επηρεάσει καθόλου τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

pic-0-norm.jpg
Ο στρατός ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος

Την ισχύ του Συντάγματος, απομακρύνοντας την κυβέρνηση, αλλά διατηρώντας τη γερουσία, ανέστειλε ο στρατός της Ταϊλάνδης, λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε πραξικόπημα.

«Το Σύνταγμα του 2007 ανεστάλη, με εξαίρεση το κεφάλαιο για τη μοναρχία», δήλωσε ο Ουιντάι Σουβαρί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού, στην τηλεόραση.

thai-martial-law.jpg
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο στρατός έδωσε εντολή στον πρώην πρωθυπουργό Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν και στους υπουργούς του, να παρουσιαστούν ενώπιον των στρατιωτικών ως το τέλος της ημέρας.

Στην ίδια ανακοίνωση ο στρατός έδωσε εντολή και στους διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτια τους, ενώ διευκρίνισε ότι θα τους παρέχει και δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία.

Ένταση μετά το πραξικόπημα

Ο στρατός φαίνεται να πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει ��ια φιλοκυβερνητική διαδήλωση χιλιάδων «επαναστατών» σε μια τοποθεσία στην οποία πραγματοποιούνται εδώ και καιρό διαμαρτυρίες στα δυτικά προάστια της Μπανγκόκ μετά το σημερινό πραξικόπημα.

tailandi_ekriksi_se_poreia_antikubernitikon_diadiloton_623908150.jpg
Να σημειωθεί ότι ο στρατός έχει συλλάβει τουλάχιστον ένα ηγετικό στέλεχος των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι είναι πιστοί στον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, σύμφωνα με δηλώσεις ενός ακτιβιστή.