​Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των γαλλικών μέσων ένας στους 4 Γάλλους που θα προσέλθουν στην κάλπη των ευρωεκλογών φαίνεται πως θα στηρίξει το εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

��Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο ότι τα μεγάλα κόμματα διστάζουν να συζητήσουν το πρόβλημα της μετανάστευσης και αυτό οδηγεί προς τα πιο ακραία κόμματα που το συζητούν.» σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Τζοναθαν Σακερντότι.

Την ίδια ώρα στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας του Γκεερτ Βίλντερς το οποίο τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο Ισλάμ και την υιοθέτηση σκληρότερης πολιτικής σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, φλερτάρει με τις δύο πρώτες θέσεις.

Αλλά και στην Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία, τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η ξενοφοβία, ο ευρωσκεπτικισμός και η αντίδραση στην μετανάστευση κερδίζουν έδαφος σε πολλές ευρωπαικές χώρες, το ίδιο και τα κόμματα που υποστηρίζουν τέτοιες θέσεις, όπως η ΧΑ. Βέβαια το Εθνικό μέτωπο της Μαρίν Λεπέν δεν φαίνεται διατεθειμένο προς το παρόν να δεχθεί στην Ευρωβουλή την Χ��.

Την ίδια ώρα, οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως δεν επιθυμούν να στηρίξουν την δύναμή τους στους φασίστες.

«Αν εκλεγόμουν πρόεδρος της Επιτροπής μόνο επειδή οι εξτρεμιστές με ψήφισαν, θα παραιτούμουν από τη θέση. Δεν θα εκλεχθώ από φασίστες, ρατσιστές, από όσους τάσσονται εναντίον ανθρώπων επειδή δεν τους συμπαθούν» ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ ο Μαρτιν Σουλτς υπογράμμισε «Πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον όσων πιστεύουν στη δημοκρατία στη Γερμανία να εξασφαλίσουν με την ψήφο τους ότι οι προπαγανδιστές της ιδεολογίας του Χίτλερ δεν θα σπιλώσουν το όνομα της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο».

Εάν τα ακροδεξιά κόμματα συμμαχήσουν, με στηρίγματά τους το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το Κόμμα Ελευθερίας της Ολλανδίας θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια πολιτική ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότησή τους και η επιρροή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.