​Όταν ακούμε Νέα Υόρκη, το μυαλό μας πάει στη κοσμοπολίτικη πόλη των ευκαιριών που δεν κοιμάται ποτέ. Οι κάτοικοί της προκαλούν φθόνο σε όσους δηλώνουν το τόπο που διαμένουν. Τι γίνεται όμως με τους υπολοίπους; Τους άλλους, που δεν συγκαταλέγονται στους «τυχερούς» αλλά στη… πλειοψηφία. Τους αστέγους που ταλαιπωρούνται από το κρύο και τη πείνα ζώντας στο περιθώριο της κοινωνίας.

γηφγηερτ.jpg

Οι τελευταίοι, απεικονίζονται στο φωτογραφικό project «Resident Of New York» του διάσημου φωτογράφου, Andres Serrano, σε μια προσπάθεια του φωτογράφου να προβληματίσει τη κοινή γνώμη.

Ο Σερράνο πέρασε τους τελευταίους μήνες στους δρόμους της πόλης παρατηρώντας και καταγράφοντας την καθημερινότητα ανδρών και γυναικών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το πρώτο του έργο σε δημόσιο χώρο.

γτφηφγηρτη.jpg

Από τις 85 φωτογραφίες θα εκτεθούν οι 35. Τραβήχτηκαν στη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών του χρόνου. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα σλίπινγκ μπαγκς, τις ρυτίδες και τα ταλαιπωρημένα πρόσωπα, περιθωριοποιημένους ανθρώπους που οι Νεοϋορκέζοι συναντούν καθημερινά και με την ευκαιρία της έκθεσης ίσως τους ρίξουν μια δεύτερη ματιά.

εσφσφδςτ.jpg

Τα έργα του Σερράνο θα εκτεθούν σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από την πλατεία Ουάσιγκτον στο Μανχάταν, μετατρέποντας ένα σταθμό του μετρό ( στο West 4th Street ), την La Guardia Place, το Judson Memorial Church και μερικούς δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους σε αυτοσχέδιες αίθουσες σύγχρονης τέχνης.

ετηρε5τυε.jpg

«Αυτό που θα ήθελα να καταλάβει το κοινό με αυτό το έργο», εξηγεί ο Σερράνο, «είναι ότι οι φτωχοί δεν είναι ούτε τρελοί ούτε πάσχουν από νοητική αναπηρία. Ακόμα και όταν είσαι στην ά��ρη της λογικής και της κοινωνίας, εξακολουθείς να έχεις το δικαίωμα να αποφασίσεις ο ίδιος τι θέλεις να κάνεις».

ημγημρτξε.jpg