Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε Βοσνία και Σερβία από τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί τα τελευτ��ία 120 χρόνια, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μάλιστα, ένας άνδρας στην πόλη Ντομπόι της Βοσνία αναγκάστηκε να ανέβει στην στέγη του βυθισμένου του σπιτιού για να γλιτώσει από τις φονικές πλημμύρες. Εκεί ένα ελικόπτερο του στρατού πλησίασε και ο απελπισμένος άνδρας σκαρφάλωσε στα πέδιλα προσγείωσης για να σωθεί…

Την ίδια στιγμή, η πόλη Σάματς έχει καλυφθεί εντελώς από τα νερά και οι εθελοντές στήνουν φράγματα από σάκους άμμου, στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Σερβία, αφού ο ποταμός Σάβα έχει υπερχειλίσει, ενώ η στάθμη του Δούναβη έχει φτάσει τα εννιά μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, η μονάδα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει ζητήσει την πλήρη εκκένωση της πόλης. Οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής στο Βελιγράδι.

Να σημειωθεί ότι ήδη σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια, έχουν φθάσει από τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια και οι ελληνικές αρχές είναι σε ετοιμότητα, αφού με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, θα μεταβούν δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις σερβικές αρχές.