​Μια εβδομάδα μετά το τραγικό δυστύχημα, την έκρηξη σε ορυχείο που σημειώθηκε στην Τουρκία με εκατοντάδες νεκρούς- εργάτες, οι αρχές προχώρησαν στην σύλληψη 5 ανωτέρων στελεχών της εταιρείας που εκμεταλλευόταν το ορυχείο, με την κατηγορία της δολοφονίας εξ αμελείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρησιακός διευθυντής της επιχείρησης Ακίν Τσελίκ οι μηχανικοί Γιαλτσίν Ερντογάν και Ερντάν Ερσόι, καθώς και ο επικεφαλής ασφαλείας Γιασίν Κουρνάζ συνελήφθησαν την Κυριακή 18 Μαΐου.

Μάλιστα, ο Τσελίκ είναι ένα από τα στελέχη της εταιρείας Soma Holding, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία.

«Δεν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά μας. Εργάζομαι σε ορυχεία 20 χρόνια, και δεν έχω γίνει ποτέ αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού», είχε δηλώσει μόλις 2 ημέρες πριν να συλληφθεί.

Η αιτία της αιματηρής έκρηξης στο ορυχείο, στη πόλη Σόμα της δυτικής Τουρκίας όπου έγινε ο τάφος για 301 ανθρώπους, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Οι συλλήψεις των 5 στελεχών ακολούθησαν την προσαγωγή και ανάκριση 25 προσώπων συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων της επιχείρησης στο ανθρακωρυχείο.

Αξιωματούχοι στη Σόμα ανέφεραν ότι το ορυχείο περνούσε ανά εξάμηνο από επιθεώρηση για τα μέτρα ασφαλείας των χώρων εργασίας από αρμόδιους επιθεωρητές του τουρκικού κράτους. Στον τελευταίο τέτοιο έλεγχο των μέτρων ασφαλείας τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε καταγραφεί κανένα πρόβλημα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για το δυστύχημα. Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα θύματα και οι οικογένειες τους έχουν την στήριξη της κυβέρνησης και υποσχέθηκε μια εξαντλητική έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των ανθρακωρύχων που αγνοούνταν ολοκληρώθηκαν και επίσημα το Σάββατο 17 Μαΐου.