«Ποτέ μην ξεχνάτε να ψηφίσετε».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ράινερ Ες, εγγονός του Ρούντολφ Ες, του διαβόητου διοικητή του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς, μέσω ενός βίντεο που έφτιαξε η νεολαία του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Ξέρω περισσότερα απ’ ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων για την επιθυμία να ξεχάσεις. Έχουν υπάρξει στιγμές που ήθελα να ξεχάσω το παρελθόν και να προσποιηθώ πως είμαι κάποιος άλλος. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν μας, όσο κι αν πονάει. Γιατί όταν ξεχνάμε, η ιστορία θα επαναληφθεί» λέει ο 48χρονος Ράινερ Ες.

«Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει τώρα. Σε όλη την Ευρώπη, ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Και αν δεν κάνουμε κάτι, σημαίνει πως δεν μάθαμε τίποτα. Το όνομά μου είναι Ράινερ Ες, ο παππούς μου ήταν ο Ρούντολφ Ες, ο ναζιστής διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς» προσθέτει ο ίδιος σε δραματικό ύφος.

«Η ιστορία μου, μου έμαθε ότι η Δημοκρατία, η Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δε μπορούν να θεωρούνται δεδομένα. Ποτέ μην ξεχνάτε να ψηφίσετε» καταλήγει ο Ράινερ Ες στο συγκλονιστικό μήνυμά του.

Δείτε ��ο βίντεο, πραγματικά αξίζει…