​Απέραντη θλίψη και οργή προκαλεί η ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στις 13 Μαΐου σε ορυχείο στη Σόμα της Τουρκίας.

284 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες είναι 122, 363 κατάφεραν να γλιτώσουν, ενώ 18 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ωστόσο, στο φώς της δημοσιότητας βγήκε μια ιστορία που θα σας κάνει να ανατριχιάσετε: Ένας πατέρας κατέβηκε στο ορυχείο για να πεθάνει αγκαλιά με τον γιο του!

ferxat-5.jpg
Ο 43χρονος Χουσεΐν Αβκάς αν και είχε συνταξι��δοτηθεί από το ανθρακωρυχείο της Σόμα συνέχιζε να δουλεύει. Ο 19χρονος γιος του Φερχάτ αλλά και ο μεγαλύτερος Φατίχ ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους και δούλευαν και αυτοί στο ορυχείο.

ferxat-3.jpg
Όμως την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος ο Χουσεΐν και ο Φερχάτ έφυγαν από το σπίτι μαζί, εκτός από τον πρωτότοκο Φατίχ, ο οποίος ήταν άρρωστος.

Στο Σόμα, ο Χουσεΐν Αβκάς ήταν ο «αρχηγός» μιας ομάδας 60 αντρών, κυρίως νέων, οι οποίοι μόλις είχαν πιάσει δουλειά εκεί. Κάποια στιγμή ο Χουσεΐν απομακρύνθηκε από την ομάδα του για να πάρει ένα τηλέφωνο, ενώ ο γιος του και οι άντρες του ήταν εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος.

ferxat-1.jpg
Τότε δυστυχώς συνέβη το μοιραίο. Ο Χουσεΐν αμέσως κατάλαβε ότι συνέβη κάτι πολύ σοβαρό, παρόλα αυτά προς έκπληξη όλων και ενώ όλοι έβγαιναν σιγά σιγά από την επιφάνεια αυτός άρχισε να κατεβαίνει πίσω στο ορυχείο.

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη μετά. Κανείς δεν ξέρει ποιες ήταν οι τελευταίες τους κουβέντες. Ο Χουσεΐν όμως κατάφερε να βρει το γιο του και να τον αγκαλιάσει για τελευταί�� φορά. Αυτόπτης μάρτυρας ένας διασώστης που τους βρήκε αγκαλιά νεκρούς.

ferxat-4.jpg
Την ίδια ώρα η εταιρεία Soma Holding, η οποία διαχειρίζεται το ορυχείο στη δυτική Τουρκία που βύθισε στο πένθος τη χώρα, αρνείται ότι από αμέλεια της διοίκησης προκλήθηκε το τραγικό δυστύχημα.

«Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εταιρείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, η διοίκησή της εταιρείας που διαχειρίζεται το ορυχείο προσπάθησε να υπερασπιστεί τη μέχρι τώρα στάση της.

Οι επικεφαλής της εταιρείας υπογράμμισαν σε εκτενείς αναφορές τους τον «τεράστιο πόνο», όπως είπαν, που έχει προκαλέσει το τραγικό δυστύχημα.

«Γνώριζα προσωπικά σχεδόν τον καθένα που σκοτώθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο Ραμαζάν Ντογρού, ένας από τα μέλη της διοίκησης.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι την ώρα της ανεξήγητης έκρηξης και της επακόλουθης πυρκαγιάς στο ορυχείο βρίσκονταν 787 εργαζόμενοι. «Δεν ξέρουμε τα αίτια, αλλά δεν υπάρχει αμέλεια».

«Δεν υπάρχει αμέλεια από την πλευρά μας σχετικά με το περιστατικό» είπε ο Ακίν Τσελίκ, υπεύθυνος για τη λειτουργία του ορυχείου. «Δεν ξέρουμε ακόμη τι προκάλεσε το δυστύχημα» είπε.

«Πρόκειται για ένα απίστευτο δυστύχημα σε ένα μέρος όπου υπήρξαν ελάχιστα ατυχήματα τα τελευταία 30 χρόνια» είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Αλπ Γκιουρκάν.

Ένα ορυχείο «με ανθρακωρύχους του υψίστου επιπέδου, που κατά γενική ομολογία ήταν πιο αξιόπισ��ο και καλύτερα οργανωμένο», είπε χαρακτηριστικά.