​Με την βοήθεια μιας νέας επιστημονικής μεθόδου μια μητέρα γέννησε με εξωσωματική γονιμοποίηση τα δυο της παιδιά υγιέστα και χωρίς την ασθένεια που κινδύνευαν να κληρονομήσουν!

Η τεχνική αυτή ονομάζεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD) κατά την οποία γίνεται επιτυχής μόνο η σύλληψη των υγειών εμβρύων!

article-2629411-1DD4310B00000578-40_634x610.jpg
Η μητέρα τους Karen συγκεκριμένα έχει μια κληρονομική ασθένεια, τη νόσο του Χάντινγτον, από την οποία έχασε και τον πατέρα της. Όταν έμεινε έγκυος ήξερε ότι τα παιδιά της είχαν πιθανότητα 50% να νοσήσουν.

Όμως ευτυχώς η 3χρονη Rosie Mulchinock και η 5 μηνών Daisy είναι υγιέστατες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι οι πρώτες αδελφές που από έμβρυα εξετάστηκαν από τους επιστήμονες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα κληρονομήσουν την ίδια ασθένεια!

ujolutfi.png
Μάλιστα πιστεύεται ότι είναι η μόνη περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου δύο μωρά στην ίδια οικογένεια έχουν γεννηθεί χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Η νόσος του Χάντινγτον είναι νευροεκφυλιστική γενετική διαταραχή που επηρεάζει τον συντονισμό των μυών και οδηγεί σε γνωστική εξασθένιση και άνοια. Συνήθως γίνεται αισθητή στη μέση ηλικία.

Η νόσος του Χάντινγτον είναι η πιο κοινή γενετική αιτία μη φυσιολογικών ακούσιων κινήσεων σφαδασμού που ονομάζονται χορεία. Είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα δυτικής ευρωπαϊκής καταγωγής από ό, τι ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής.

Η ασθένεια προκαλείται από μία αυτοσωματική επικρατή μετάλλαξη σε ένα από τα δύο αντίγραφα του γονιδίου Huntingtin ενός ατόμου, το οποίο σημαίνει ότι κάθε παιδί πάσχοντος γονέα έχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει την ασθένεια.