​Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία στην Τουρκία όπου η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία ενώ κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

«Εξαιτίας της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών από την (Τρίτη) 13η Μαΐου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ταγίπ Ερντογάν.
The-body-of-a-miner-is-ca-017.jpg
Τουλάχιστον 205 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Το δυστύχημα συνέβη νωρίς το απόγευμα της Τρίτης όταν κατέρρευσε μία στοά εξαιτίας έκρηξης που προκλήθηκε από βλάβη σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη.


Σύμφωνα με τον υπουργό, 84 ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν, αλλά διασώθηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η έρευνα για επιζώντες, είπε τα ξημερώματα ο υπουργός Ενέργειας, «μπαίνει σε κρίσιμο στάδιο» όσο περνάει η ώρα. Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται περίπου δύο χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος της γης και τέσσερα χιλιόμετρα από την έξοδο του ορυχείο.
BN-CT911_0513tu_G_20140513164551.jpg

Turkey-mine-explosion-001.jpg