​Τις τραγικές ελλείψεις στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου διαπιστώνει για άλλη μία φορά η ��ταλία μετά το νέο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες χωρίς χαρτιά και άφησε πίσω του τουλάχιστον 14 νεκρούς αλλά και δεκάδες αγνοούμενους.


Η Ευρώπη «σώζει τράπεζες κι αφήνει παιδιά να πεθάνουν» λέει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Σοκαρισμένες εμφανίζονται και οι Βρυξέλλες, με την αρμόδια επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ να ζητά να τεθεί το θέμα στους «28».

Το πρωί της Τρίτης, ο προσωρινός απολογισμός παραμένει στους τουλάχιστον 17 νεκρούς -ορισμένα ΜΜΕ ανεβάζουν υψηλότερα τον αριθμό- και δεκάδες αγνοούμενους. Ο συνολικός αριθμός όσων επέβαιναν είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτος, αλλά οι αρχές εκτιμούν πως μπορεί να αγνοούνται ακόμη και 200 άνθρωποι.

H επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ ανέφερε πως «δυστυχώς όλες οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί δεν απέτρεψαν αυτή τη νέα απώλεια ζωών». Κάλεσε τους «28» να ακολουθήσουν το σχέδιο δράσης της Κομισιόν και επανέλαβε ότι χρειάζεται άνοιγμα «νόμιμων οδών προς την Ευρώπη για να αποφευχθούν αυτές οι καταστροφές».