​Σε μια ιστορική απόφαση προέβη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκδίκασε αποζημίωση μαμούθ, ύψους 90 εκατ. ευρώ σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 και την διχοτόμηση της Μεγαλονήσου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχει εκδικάσει το ΕΔΑΔ, ενώ στην απόφασή του αναφέρει ότι το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει και την ευθύνη.

Συγκεκριμένα το ΕΔΑΔ με την απόφασή του κρίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκατ. ευρώ για ζημιές στους Ελληνοκύπριους κατοίκους της υπό κατοχή Καρπασίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την απόφασή του της 10η Μαΐου 2011 είχε καταδικάσει την Άγκυρα για μια σειρά παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε επιφυλαχθεί για την έκδοση μεταγενέστερης απόφασης όσον αφορά στο ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν είναι δεσμευτική για την χώρα του, ξεκαθαρίζοντας έτσι τις προθέσεις της Άγκυρας.