​Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι «μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Οι αρχές του Κιέβου «θα συνεχίσουν το διάλογο μ' αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα «Κομερσάντ», διευκρίνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα αντιδράσει στα δημοψηφίσματα «αναλόγως του αποτελέσματος» και πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων» ποια θα είναι η αντίδραση αυτή.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «απόλυτη βλακεία» τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Ουκρανία: Σειρά εκρήξεων στο Σλαβιάνσκ

Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, μία από τις εστίες της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου χθες η πλειοψηφία του πληθυσμού ψήφισε «ναι» σε αμφισβητούμενης νομιμότητας δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Οι συγκρούσεις επανελήφθησαν, όπως σχεδόν κάθε μέρα, στο χωριό Αντρίφκα, που βρίσκεται επί της «γραμμής του μετώπου» στη νότια είσοδο της πόλης, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο ισχυρός άνδρας του Σλαβιάνσκ, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής ήταν της τάξης του 80%. Ο τοπικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ανατόλι Χμελεβόι, εκ των διοργανωτών της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι το ποσοστό όσων ψήφισαν «ναι» να ανέρχεται στο 90%.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα με ερώτημα αυτή τη φορά την ένωση με τη Ρωσία, απάντησε: «Σε τρεις ημέρες, μπορούμε να οργανώσουμε δημοψήφισμα, ό,τι και να είναι αυτό».


Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ

Η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στην κορυφή της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με τους «28» να κινούνται προς συνέχεια της επιβολής κυρώσεων σε Μόσχα και φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο ολλανδός ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς απάντησε θετικά στο εάν πιστεύει ότι οι «28» θα επεκτείνουν τη λίστα κυρώσεων.