​Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που έλαβαν χώρα την Κυριακή 11 Μαΐου με 46,5%, αφήνοντας πίσω τον αντίπαλο της , Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις, με 13,9% σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων.

Οι δυο τους θα αναμετρηθούν πάλι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου ταυτόχρονα δηλαδή με τις ευρωεκλογές που επίσης είναι προγραμματισμένες για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν στο 52%, σχετικά αυξημένη, καθώς παραδοσιακά είναι χαμηλή στη Λιθουανία και σπάνια υπερβαίνει το 50%.

«Παρά την αδιάφορη προεκλογική εκστρατεία, η συμμετοχή ήταν υψηλή, πιθανώς επειδή οι ψηφοφόροι αντέδρασαν στη δύσκολη κατάσταση με την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Κεστούτις Τζίρνιους αναλυτής στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Να σημειωθεί ότι η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους , οι οποίοι έχασαν τις εκλογές το 2012 από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.