Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε σήμερα (12-05-14), τις αμερικανικές και τις νοτιοκορεατικές αρχές ότι «δημιούργησαν» τα αποτελέσματα μιας έρευνας, η οποία ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ έστειλε τον Μάρτιο μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να κατασκοπεύσουν νοτιοκορεατικές εγκαταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος των βορειοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων επιτέθηκε στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι υποστήριξε τυφλά το συγκρουσιακό σενάριο της συνωμοσίας που επινοήθηκε από την κυβέρνηση της προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε, την οποία χαρακτήρισε ως «πολιτική πόρνη».

«Αν η Ουάσινγκτον ακούει μόνον αυτά που διαλαλούν τα ανδρείκελά της, είναι καταδικασμένη να κατηγορείται πως είναι ένας παππούς με γεροντική άνοια που προσπαθεί να κάνει ένα παιδί να πάψει να κλαίει», είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας Κιμ Μιν-σέοκ εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για τη βορειοκορεατική δήλωση.

«Η Βόρεια Κορέα δεν είναι πραγματική χώρα, έτσι δεν είναι; Δεν έχει ανθρώπινα δικαιώματα ούτε ελευθερία. Υφίσταται μόνο για να στηρίζει ένα και μόνο πρόσωπο», δήλωσε ο Κιμ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Σεούλ.

Τεχνικά η Βόρεια και η Νότια Κορέα εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, αφού η σύγκρουσή τους το 1950-53 έληξε με κατάπαυση του πυρός και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι η τελευταία σε μια πρόσφατη σειρά γραπτών επιθέσεων από το βορρά εναντίον της προέδρου της Νότιας Κορέας, την οποία η Πιονγκγιάνγκ είχε προηγουμένως παρομοιάσει με «γυναίκα ανακούφισης».

Μάλιστα, τον Απρίλιο, η Βόρεια Κορέα είχε χαρακτηρίσει τον Μπαράκ Ομπάμα «προαγωγό» της Παρκ σε ένα άρθρο, ενώ τον ��άιο αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «μαύρη μαϊμού».