Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα Γερμανία και Γαλλία, εάν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο.

«Αν δεν διεξαχθούν οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκλογές, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε οι συνέπειες (για τη Ρωσία) θα είναι αυτές που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο εκλογικό προπύργιο της καγκελαρίου, στην πόλη Στράλσουντ και πραγματοποίησαν από κοινού κρουαζιέρα στη Βαλτική.

Με την ανακοίνωση αυτή Μέρκελ και Ολάντ αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένοι να περάσουν στο τρίτο στάδιο των - οικονομικών κυρίως - κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στις 6 Μαρτίου, όπως παραδέχθηκαν και οι ίδιοι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μάλιστα η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Γερμανία συνέπεσε με μια άκρως συμβολική ημέρα, την 9η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως ημέρα της Ευρώπης, αλλά είναι ταυτόχρονα και η ημέρα που εορτάζεται η ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων από τους Συμμάχους.

Οι δύο ηγέτες αναμενόταν να συζητήσουν για την κρίση στη ζώνη του ευρώ, όπως και για το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού, ενώ είναι σίγουρο ότ�� θα τους απασχολούσε η εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν.

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ανεπισήμως και η εξαγορά του τομέα ενέργειας του γαλλικού κολοσσού Alstom ,τον οποίο διεκδικούν η γερμανική Siemens και η αμερικανική General Electric.