​Στην Κριμαία έφτασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της νίκης του 1945 της ΕΣΣΔ επί της χιτλερικής Γερμανίας.

«Η Ρωσία έγινε ισχυρότερη με την Κριμαία» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε σύντομη ομιλία του, παρακολουθώντας την στρατιωτική παρέλαση στη Σεβαστούπολη.

«Είμαι σίγουρος ότι το 2014 θα μπει στην ιστορία ως το έτος στο οποίο τα έθνη που ζουν εδώ αποφάσισαν να είναι μαζί με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των προγόνων μας» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά εμείς θα ξεπεράσουμε όλε�� τις δυσκολίες γιατί είμαστε μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο ισχυροί».

Επιβαίνοντας σε ένα ταχύπλοο, ο ρώσος πρόεδρος είχε λίγο νωρίτερα επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Η απόφαση του ρώσου προέδρου να μεταβεί στην Κριμαία είχε ήδη προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς διπλωματίας καθώς μια τέτοια παρουσία εκτιμάται ότι θα ρίξει λάδι στην ήδη φλεγόμενη Ουκρανία. Ο Πούτιν είχε ενημερώσει σχετικά απ�� το βράδυ της Πέμπτης την Ανγκελα Μέρκελ ότι ενδέχεται να μεταβεί στην Κριμαία.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την πρώτη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Κριμαία από την προσάρτησή της στην Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μια σκόπιμη κλιμά��ωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών και παραβίαση της κυριαρχίας της.

Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 φιλορώσοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, περίπου 20 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη. Ο ίδιος πρόσθεσε στη σελίδα του στο Facebook ότι ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν.