​Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις ανατολικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν στις 11 Μαΐου τα δημοψηφίσματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την 11η Μαΐου» δήλωσε ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, συμπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επίσης εκ των ηγετών των αυτονομιστών, είπε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα σε ψηφοφορία. «Μόλις ψηφίσαμε στο Συμβούλιο του Λαού... Η ημερομηνία (διεξαγωγής) του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε κατά 100%. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την 11η Μαΐου» δήλωσε ο Πουσίλιν σε δημοσιογράφους. Ταυτόσημη ήταν η ανακοίνωση των αυτονομιστών στο Λουχάνσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι τα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνης πολιτικής» και ότι ένας ισότιμος διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους είναι απαραίτητος για να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο έχει συγκεντρώσει 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να «παραπλανά με τρόπο κυνικό» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.