​Ένας Αφγανός διασώθηκε από τη Γαλλική ακτοφυλακή στην προσπάθειά του να φτάσει στην Μεγάλη Βρετανία πάνω σε μια αυτοσχέδια σχεδία που είχε φτιάξει ο ίδιος με έξι ξύλινες σανίδες κι ένα σεντόνι για πανί.

Ο 33χρονος, εντοπίστηκε κοντά στο Καλέ, μετά από σήμα που εξέπεμψε ένα ferry boat που τον είδε να θαλασσοδέρνεται μόνος του μες στη μέση του πουθενά.

Όπως είπαν οι άνδρες του λιμενικού που τον διέσωσαν, ήταν τυχερός που δεν σκοτώθηκε, αφού δεν είχε απολύτως καμία πιθανότητα να φτάσει στον προορισμό του μ’ αυτό το καρυδότσουφλο που είχε φτιάξει.

O απελπισμένος άνδρας είπε ότι έφτιαχνε την σχεδία επί τρεις εβδομάδες πίσω από κάτι αμμόλοφους για να μην τον δει κανείς. Χρησιμοποίησε δύο δεκανίκια για να φτιάξει τον ιστό από τον οποίο κρέμασε το… πανί, ενώ δεν είχε βάλει ούτε καν πηδάλιο.

Ταυτόχρονα δεν είχε μαζί του πυξίδα, ενώ φορούσε ένα λεπτό αντιανεμικό μπουφάν και αδιάβροχα παντελόνια που όμως δεν υπήρχε περίπτωση να τον προστατέψουν από το κρύο και την υγρασία της θάλασσας.

Ο νεαρός Αφγανός είπε ότι βρισκόταν στο Καλέ επί ενάμιση μήνα, ψάχνοντας τρόπους να περάσει λαθραία στη Βρετανία και ότι έφυγε από το Αφγανιστάν το 2000. Περιέγραψε μάλιστα την οδύσσειά του για να φτάσει στις γαλλικές ακτές, αφού πέρασε από το Ιράν, την Τουρκία, την Ελλάδα, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία, την Σλοβενία, την Ιταλία και την Ελβετία.

«Η Αγγλία είναι ο τελευταίος μου σταθμός. Καθόμουν στη σκηνή μου και σκεφτόμουν πώς μπορώ να φτάσω εκεί. Από όταν ήμουν παιδί μου άρεσε η Αγγλία. Είναι μια ισχυρή χώρα. Θέλω να πάω να βρω τον θείο και τα ξαδέλφια μου. Περνούσα τόσο δύσκολα εδώ που σκέφτηκα να φτιάξω ένα σκάφος για να πάω μόνος μου. Δεν είχα καθόλου χρήματα, οπότε χρησιμοποίησα ότι βρήκα στον καταυλισμό των μεταναστών», είπε.

Αυτή ήταν η τρίτη προσπάθειά του να διασχίσει την Μάγχη, ενώ τις δύο προηγούμενες όπως είπε, προσπάθησε να φτάσει στην Αγγλία κολυμπώντας.