​Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία ενώ συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρησ�� για ανακατάληψη των κτιρίων που ελέγχουν φιλορώσοι.

Με το κλίμα να βαρύνει η τραγωδία στην Οδησσό ενώ συνεχίζουν να έρχονται αναφορές για συγκρούσεις γύρω από το Σλαβιάνσκ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν την κατάσταση να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως.

Το πρωί της Τρίτης, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «πάνω από 30 αυτονομιστές» σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό έξω από το Σλαβιάνσκ. Τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ανέφερε επίσης ο Αβάκοφ, μιλώντας για τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Επίσης, έκλεισε το αεροδρόμιο της πόλης του Ντονέτσκ και απαγορεύτηκαν οι πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στον γύρω ενάεριο χώρο.

Στην Οδησσό, το Κίεβο έχει στείλει ειδικές δυνάμεις με στόχο να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια τόνισε, από τη Βιέννη, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσέλθει εκ νέου σε διάλογο τύπου Γενεύης με τη Ρωσία, εάν η Μόσχα αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές στηνΟυκρανία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Οι εκλογές θα αναδείξουν τον νόμιμο διάδοχο του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην ουκρανική Προεδρία, καθώς ο τελευταίος ανατράπηκε μετά από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αιματοχυσία και τελικώς καθαιρέθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Μόσχα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τις ουκρανικές αρχές οι οποίες προέκυψαν από την ανατροπή του κ. Γιανουκόβιτς, τις οποίες και αποκαλεί συχνά «πραξικοπηματικές».

Λαβρόφ προς Κίεβο: «Πάρτε το στρατό από τα ανατολικά»

Από τη Βιέννη όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η διεξαγωγή εκλογών στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα είναι «ασυνήθιστη», την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατό εναντίον του λαού της.

Στη Βιέννη οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συναντώνται μαζί με τον ρώσο υπουργό Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και τον ουκρανό υπουργό Αντρέι Ντεστσούτσια, στο περιθώριο συνεδρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανακοινώθηκε, Λαβρόφ και Ντεστσούτσια είχα�� σύντομη συνομιλία, «αν και όχι κατ' ιδίαν», όπως ανέφερε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.