​Μνημόνιο τέλος και για την Πορτογαλία σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Πάουλο Πόρτας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τεστ της τρόικας ήταν θετικό και θα χορηγηθεί και η τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης.

«Η δωδέκατη και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η χώρα δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης», τόνισε ο Πάουλο Πόρτας, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της αριστερής αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών εγχώριων οικονομολόγων οι οποίοι μιλούσαν για την απειλή ενός δεύτερου μνημονίου για την Πορτογαλία.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ξεκαθάρισε ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει και χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών μέτρων, αλλά αντίθετα προϋποθέτει την συνέχιση του οικονομικού προγράμματος που έχει επιβάλει η τρόικα.

Η επίσημη ανακοίνωση για την έξοδο της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο αναμένεται να γίνει την Κυριακή, όμως οι Πορτογάλοι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για τις μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αλλά και για τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, που αγγίζουν το 16%.

Μάλιστα, μπορεί η χώρα να βγαίνει από το Μνημόνιο, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κοέλιο θα γνωρίσει μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές, καθώς σημαντική άνοδο καταγράφουν τα ποσοστά των σοσιαλιστών και των κομμάτων της Αριστεράς.