​Αμείωτη παραμένει η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, αφού την Τρίτη σημειώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο, αυτή τη φορά στην πόλη Λουγκάνσκ, όταν φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το περιφερειακό γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αυτονομιστές εισέβαλαν στο γραφείο του εισαγγελέα ενώ ένοπλοι φρουρούσαν και την είσοδο του κέντρου τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ κα�� ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία λογική και ότι είναι έργο αδύναμων πολιτικών της Δύσης.

«Απορρίπτουμε τις κυρώσεις, όποιες κι αν είναι, και κυρίως τις κυρώσεις που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που είναι αντίθετες στην κοινή λογική, σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες στην Κούβα.

Οι ΗΠΑ πάντως επιμένουν στην σκληρή τους στάση απέναντι στη Μόσχα και χαρακτηρίζουν «τρομοκρατία» τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στην ανατολική Ουκρανία, όπως η απαγωγή παρατηρητών ου ΟΑΣΕ.

«Καταδικάζουμε την απαγωγή από αυτονομιστές των ουκρανών και διεθνών παρατηρητών, κάποιοι εκ των οποίων χτυπήθηκαν άγρια. Πρόκειται απλά και ξεκάθαρα για τρομοκρατία», υπογραμμίζει η αμερικανική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Η ΕΕ δεσμεύεται για την χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στη χώρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να χορηγήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια 365 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της χώρας και στην προώθηση της κοινωνίας των πολιτών, αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της.

"Με το σημερινό πακέτο βοήθειας ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και την διαδικασία της εθνικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς", δήλωσε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

Το μεγαλύτερο τμήμα της βοήθειας αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να "αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα και να προετοιμαστεί για μεταρρυθμίσεις σε βάθος", υπό το φως των συμφωνιών για τη δημιουργία στενότερων πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την ΕΕ, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει μόλις η Ουκρανία υπογράψει μια διεθνή χρηματοπιστωτική συμφωνία. Η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από τα βήματα που θα κάνει το Κίεβο κατά της διαφθοράς, όπως και για την υλοποίηση δικαστικών, εκλογικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.