​Νέοι ανεμοστρόβιλοι έκαναν την εμφάνιση τους, χθες το βράδυ (28-04-14), τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, προκαλώντας τον άδικο χαμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων στην Αλαμπάμα, μια μέρα έπειτα από τις φονικές καταιγίδες, που στοίχισαν την ζωή σε 17 ανθρώπους, στις γειτονικές πολιτείες.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, πολλοί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την Δευτέρα (28-04-14), την Βόρεια Αλαμπάμα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στην πόλη Αθενς. Σφοδρή καταιγίδα έπληξε επίσης την πόλη Τουπέλο στο Βόρειο Μισισίπι. Την ίδια στιγμή, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι σφοδροί ανεμοστρόβιλοι αναμένεται να πλήξουν και σήμερα περιοχές από το Τέξας έως το Τενεσί.

Συνολικά 49 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που απειλούνται από τους ανεμοστρόβιλους, ενώ κάποιες από αυτές τις περιοχές θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τις οικογένειές τους από τις Φιλιππίνες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Οι συγκλονιστικές εικόνες που προβλήθηκαν από την τοπική τ��λεόραση, δείχνουν ένα τοπίο βομβαρδισμένο με αμάξια να έχουν ανατραπεί και σπίτια να έχουν καταρρεύσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Να σημειωθεί, ότι με 1.200 ανεμοστρόβιλους κατά μέσο όρο ετησίως, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται από τους περισσότερους ανεμοστρόβιλους στον κόσμο. Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό στις πολιτείες των Μεγάλων Πεδιάδων όπως και στη Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.