Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία ενώ πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Μόσχα, Ουάσιγκτον και Κίεβο που αλληλοκατηγορούνται για την συνέχιση της βίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει να ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Την ίδια ώρα το Κίεβο εξήγγειλε δεύτερο κύμα στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ανατολικά ενώ ασκήσεις του ρωσικού στρατού έχουν ξεκινήσει στα σύνορα με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο χτυπήθηκε στην αεροπορική βάση κοντά στο Κραματόρσκ από ρουκέτα και εξερράγη. Ο πιλότος του τραυματίστηκε αλλά γλίτωσε.

Ένταση είχαμε και στην Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα, με 7 τραυματίες από έκρηξη σε μπλόκο.

Το Κίεβο εξήγγειλε δεύτερη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία και αποκλεισμό της πόλης Σλαβιάνσκ.

Παράλληλα, ελικόπτερα πετούν προπαγανδιστικά φυλλάδια, με οδηγίες προς τους κατοίκους για να προστατευτούν από τους ρώσους τρομοκράτες.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε ξανά ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το πολεμικό κλίμα επεκτείνεται και σε επικοινωνιακό επίπεδο με Κίεβο, Μόσχα και Ουάσιγκτον να αλληλοκατηγορούνται για τη συνέχιση της βίας.

Λεκτικά πυρά προς τη Μόσχα είχαμε και από τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών, που κατηγόρησε και το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο για προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν.

«Η Ρωσία επιλέγει την καταστροφή, την παραπλάνηση και την αποσταθεροποίηση. Επί 7 ημέρες η Ρωσία αρνείται να κάνει το παραμικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η αμερικανική προπαγάνδα έχει στόχο να δυσφημίσει τη Ρωσία με έναν απαράδεκτο τόνο εισαγγελέα.» απάντησε ο Ρώσος ομόλογός του. Εντωμεταξύ, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών έχει ακυρωθεί δύο φορές.

«Η Ρωσία δεν έχει κάνει αρκετά για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε και η Γερμανίδα Kαγκελάριος Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.