​Φόβους για εκτροχιασμό της κατάστασης στην Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες εξέφρασε την Πέμπτη ο γ.γ. του ΟΗΕΜπαν Κι Μουν.

Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ζήτησε σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος οι στρατιωτικές ενέργειες».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο γενικός γραμματέας φοβάται «ότι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες».

Νέες στρατιωτικές ρωσικές ασκήσεις

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί η επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον φιλορώσων αποσχιστών στο Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της χώρας. Στην επιχείρηση σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αποσχιστών σκοτώθηκαν και ένα στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων τραυματίσθηκε.

Ωστόσο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία το μεσημέρι της Πέμπτης τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το σημείο που είχαν καταλάβει βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ και οι φιλορώσοι αποσχιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και άρχισαν να το ενισχύουν τοποθετώντας αμμόσακους.

Εξηγήσεις για τα στρατιωτικά γυμνάσια ζητά το Κίεβο

Την ίδια ώρα η Ουκρανία απαίτησε από τη Ρωσία να δώσει εντός 48 ωρών εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαχθούν σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

EΝωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απευθύνει νέες προειδοποιήσεις προς το Κιέβο, σημειώνοντας πως αν οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιήσουν τον στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο Ομπάμα επιρρίπτει ε��θύνες σε Ρώσους

Από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος είχε σκοπό να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

«Μέχρι στιγμής [οι Ρώσοι] δεν έχουν σεβαστεί ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης» κατήγγειλε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ρωσία καλεί ΗΠΑ για τις ουκρανικές επιχειρήσεις

Ακόμη όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να αποσύρει τις στρατιωτικές της μονάδες στις κανονικές τους βάσεις.