​Η 48χρονη Ελληνοαμερικανίδα Σύλβια Μάθιους Μπέργουελ, είναι η νέα υπουργός Υγείας των ΗΠΑ.

Η νέα υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, μέχρι πρότινος διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, είναι προσωπική επιλογή του Μπάρακ Ομπάμα, μετά την παραίτηση της Κάθλιν Σεμπέλιους εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρξαν το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του ObamaCare.

Η Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1965 στο Χίντον της Δυτικής Βιρτζίνια. Η μητέρα της Κλεό Μαρούδας Μάθιους διετέλεσε δήμαρχος του Χίντον. Ο παππούς της Ντένις Μαρούδας μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1912 από τη Ζάκυνθο, ενώ η γιαγιά της Βασιλική Μπεκιάρη έφτασε με τον πατέρα της το 1929 στο Παρίσι για να παντρευτεί τον Μαρούδα.

Μαζί πήγαν στις ΗΠΑ, όπου ο Ντένις είχε εστιατόριο. Ελληνικής καταγωγής είναι και οι γονείς του πατέρα της, του Ουίλιαμ Πίτερ Μάθιους (συνταξιούχος οπτομέτρης). Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Χάρβαρντ, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα μετ' επαίνου το 1987, ενώ σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στην Οξφόρδη.

Ενώ σπούδαζε ακόμα, μαθήτευσε στο γραφείο του γερουσιαστή Δυτικής Βιρτζίνιας Νικ Ράχαλ και στα 22 της ήταν βοηθός του Ελληνοαμερικανού κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη. Εργάστηκε επίσης για την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον. Το 1993 βοήθησε τον Ρόμπερτ Ρούμπιν -τον μελλοντικό υπουργό Οικονομικών- να δημιουργήσει το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο στον Λευκό Οίκο κι όταν ο Ρούμπιν ανέλαβε τη θέση του υπουργού, διετέλεσε προσωπάρχης του από το 1995 έως το 1997.

Από το 1997 έως το 1998 ήταν αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ενώ για δύο χρόνια, από το 1993 έως το 1995 ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Η επιλογή της Sylvia Mathews Burwell από τον προέδρο Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να ασκήσει πολιτικό έλεγχο στους αριθμούς εγγραφής πολιτών στο ObamaCare αλλά και να επηρεάσει ποικιλοτρόπως και πολλά άλλα στοιχεία, ώστε να δείχνουν ότι λειτουργούν πολύ καλά οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία.