​Τον ανάγκασαν οχι ��όνο να εγκαταλείψει το δημιούργημά του αλλά και να εγκαταλείψει την χώρα του!

Ο ιδρυτής του ρωσικού Facebook του Vkontakte(VK) Πάβελ Ντούροφ εγκατέλειψε τη Ρωσία επικαλούμενος εντάσεις με τις αρχές.

"Δεν βρίσκομαι στη Ρωσία, και δεν έχω καμιά πρόθεση να επιστρέψω εκεί", έγραψε στον αμερικανικό ιστότοπο TechCrunch, ο οποίος ειδικεύεται στις πληροφορίες από τον τεχνολογικό τομέα.

"Φοβούμαι μήπως υπάρξει οπισθοδρόμηση", δήλωσε στον TechCrunch. "Αφότου αρνήθηκα δημοσίως να συνεργασθώ με τις αρχές, δεν μπορούν να με ανεχθούν".

Την Πέμπτη, ο Ντούροφ δήλωσε πως το Δεκέμβριο είχε αρνηθεί να παραδώσει στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB, πρώην KGB) τα προσωπικά δεδομένα των στελεχών της οργάνωσης Ευρωμαϊντάν, η οποία είχε κεντρική θέση στη φιλοευρωπαϊκή αμφισβήτηση στην Ουκρανία.

"Η μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων για Ουκρανούς στις ρωσικές αρχές θα ήταν όχι μόνον αντίθετη προς το νόμο, αλλά θα συνιστούσε επίσης προδοσία όλων αυτών των εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας που μας έδειξαν εμπιστοσύνη", είχε εξηγήσει τότε από τη σελίδα του στον VK.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος υπερβαίνει στην πρώην ΕΣΣΔ τον Αμερικανό ανταγωνιστή του, το Facebook, με περισσότερους από 100 εκατ. χρήστες, επικύρωσε χθες, Δευτέρα, τη μυστηριώδη παραίτηση του ιδρυτή του.

Ο Ντούροφ την είχε ανακοινώσει δημοσίως την 1η Απριλίου, πριν υπαναχωρήσει την επομένη κάνοντας λόγο για "πρωταπριλιάτικο ψέμα".

Η παραίτηση αυτή ηχεί αρνητικά για τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, κατήγγειλε ο νεαρός Ρώσος, ο οποίος υπογράμμισε πως "δυστυχώς (η κατάσταση στη Ρωσία) είναι ασυμβίβαστη αυτή τη στιγμή με τις επιχειρήσεις το Ίντερνετ".

Εδώ και πολλούς μήνες, ο ιδρυτής βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το επενδυτικό ταμείο United Capital Partners (UCP), επικεφαλής του 48% του VK, το οποίο τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε τους πόρους του VK για να δημιουργήσει πέρυσι την πολύ επιτυχημένη εφαρμογή στιγμιαίων μηνυμάτων Telegram, ανεξάρτητη από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.